17 Kasım 2016 Perşembe

Midilli - Lesbos Adası Mytilene

Birlikte bir yola çıktık ve rotamızı Midilli - Lesbos'a çevirdik. 20 Ağustos 2015

Bizce Midilli, Mytilene Diğer adı ile Lesbos

(alıntı)


Cruise ile gerçekleştirdiğimiz balayımızın ilk durağı, Mytilene limanı. Aynı zamanda merkezin ve başkentin kucağındasınız. Daha limana yanaşırken adanın o heyecanlı atmosferi sizi içine çekmeye başlıyor.

(arkamızda midilli adası)

(gemimizden limana yanaşırken)

 Size adanın hikayesini uzun uzun anlatmak isterdik ama sıkmak istemiyoruz. 

Gemi kalkış saatimize kadar özgürüz. Gemide önceden planlanmış rehberlik servisi ile 
(tur extra ücreti olarak) gezmeniz mümkün ama biz önceden gezilecek yerlerin internetten araştırmalarını yaparak mantıklı bir liste çıkarttık ve o doğrultuda ilerlemeye koyulduk.
Limanda gemiden iner inmez solda sizi bir Mytilene Duty Free bekliyor olacak. Alışverişinizi en son dönerken burada gerçekleştirebilirsiniz.

(liman)

Aynı zamanda liman çıkışından sola döndüğünüzde sizi bir reception karşılayacak. Oradan adaya ait bir ücretsiz harita edinmeyi unutmayın deriz. Bu arada görevlileri dillerine o kadar bağlılar ki Ermou Caddesine nasıl gideceğimizi sorarken “u” harfinin telaffuzunda sıkıntı çektiğimiz için bize caddeyi tarif etmeyip haritayı elimize tutuşturdular  😂😂
Adanın adı Lesbos ama Lesvos olarak tercüme etmeyi de unutmayın deriz ;)

Öğlen 14:00 – 17:30 arası Yunanistan'ın Siestası olduğunu unutmadan hareket etmeniz yararınıza olur. Malum uykuya çok düşkünler =)

Haritamızı aldıktan sonra sahil kenarından yürüyerek caddenin sonuna kadar ilerleyerek sahili bitirmiş olduk. Sağ tarafta çeşit çeşit dükkanları bulabilmek mümkün. Caddenin sonundan içeri girdiğiniz de sizi adanın meşhur Ermou Caddesi karşılamış oluyor. Caddeyi geldiğimiz istikametten geri dönerek gezmiş oluyoruz. Genellikle hediyelik eşya, giyim ve meşhur uzolarına ayrılmış dükkanları bulmak çok kolay.

(Ermou Caddesi)

(Ermou Caddesi)


(Ermou Caddesi)

Bizim gibi rakıyı çok sevenlerdenseniz Uzolarınızı gerçek memleketinden Midilli'den almalısınız.
Biz tercihimizi Barbayanni'den yana kullanıyoruz. Peki bir sürü renkleri var neye göre alacağız?
Alkol oranına göre. En düşük yeşil, mavi en sert siyahtır. Karşınıza çıkabilecek mini uzo üretim dükkanları da sizi yanılmasın. Hem üretimi görmek, hem tatmak, hem de almak aynı anda mümkün.

(Oyzo Uzo Fabrikası)

(Oyzo Uzo Fabrikası)

Gemi yolculuğunda bizi litre bazında sınırlandırırlar diyerek korkuttukları için 5 şişe alabildik. Ama rahat olabilirsiniz kimse valizinizi açıpta kaç şişe aldınız diye kontrol etmiyor.

Yönümüzü bizi gemimiz yanaşırken ihtişamı ile karşılayan “aaa buda neyin nesi?” 😮 hissine kaptıran, Ermou Caddesi'nin ortalarında bulunan Agios Therapon Kilisesi' ne çeviriyoruz. Açık zamanına denk gelebilirseniz gezmeniz mümkün. Fakat fotoğraf çekimine kesinlikle izin verilmiyor. (Türkler yasak dinlemez kanımızda uymak yok 😂😂)

(Agios Therapon Kilisesi)

(Agios Therapon Kilisesi)

(Agios Therapon Kilisesi İçi)

(Agios Therapon Kilisesi İçi)






Kiliseye şöyle bir göz gezdirdikten sonra caddenin sonuna doğru yol alırken büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Karşımıza çıkan II. Mahmut döneminde 1820 yıllarında inşa edilen Yeni Cami, adının izlerini kesinlikle taşımıyor. Tam bir yıkıntı ve harabe... Bir Türk olarak mimarimize sahip çıkmayışımız bizi derinlemesine üzdü.

(Yeni Cami)

(Yeni Cami)


Eeee çok yorulduk bir molaya ihtiyacımız var artık. Cadde üzerinden harika müzikleri ve atmosferi olan bir mekan sahibi Ermis Kalos Orisate diyor bize =) (Hoş geldiniz)
Ermis ile ilgili detaylı bilgiyi yemek bölümünde vereceğiz size. 

(Ermis'in Yeri)





Karnımızı güzelce doyurduktan ve Yunan müzikleri ile coştuktan sonra yönümüzü biraz yokuş çıkarak ve birazda eyvah kaybolduk şimdi gemi kalkacak korkusu ile Midilli Kalesine çeviriyoruz =))
Gece saatlerinde ayrı bir ihtişama sahip olan Kale Akdeniz en büyük kalelerinden biridir.

Yokuş aşağı rotanızı saptırmadan geldiğiniz noktaya yani limana tekrar varmış oluyorsunuz.
Kısaca tam bir 360° sistemini izleyebilirsiniz. 

(Mutsuz Son Ayrılık vakti geldi)

(Güle Güle Midilli)

Gezi Rotamız Sadece
Mytilene Başkenti olduğundan dolayı diğer bölgeleri gezemeden bu şirin adadan kokteyllerimizi yudumlayarak ayrılmak zorunda kalıyoruz.

Ne Nerede Yenir, Ne Nerede İçilir?

Malumunuz biz “denizden babam çıksa yerim” mantığı güden bir çiftiz. Midillide bu deyim için biçilmiş bir kaftandır. Çoğu yerde balıkları güneşte kurutarak sunum yapıyorlar. Buda lezzetine lezzet katıyor.

Şunu şurada bunu burada gidin yiyin diye aklınızı bulandırmanın bir mantığı olmadığını düşünüyoruz. O yüzden sizi Midillinin efsanevi lezzetlerini barındıran ve oldukça meşhur olan bir yere yönlendireceğiz.


Kafeneion O Ermis Restaurant

Ermou Caddesinin Sonunda kalan restaurantta en ünlü tadları söyleyip asla yemeden dönmeyin listemizi oluşturmaya başlıyoruz. Türkiye'ye oranla ürünler müthiş büyük ve muazzam ucuz. Aşağıdaki menüye 2 kişi 30 - 35 Euro gibi bir fiyat ödemiştik.

-Kabak Çiçeği dolması ve kızartması (içi peynirli ve gram peynir kokusu almıyorsunuz)
-Şarapta Ahtapot
-Vazgeçilmez Greek Salad
-Tuzda Sardalya
-Kalamar Izgara
-Uzo olarakda mini markayı seçtik. (değişik bir marka değişik bir tad) Yaklaşık 20'lik 6-7 Euro

(Kafeneion O Ermis)

(Kafeneion O Ermis Menü) FİYATLARA DİKKAT



























Frappe / Cafe Panellinion

Limandan çıktığınızda sağda sahil kesiminde kalan taş cafe.
Evet bildiğiniz Frappe. Yunanistanın milli içkisi desem =) Kesinlikle dalga geçmiyorum.
Herhangi bir yerde içebilirsiniz ama biz özellikle Panellinion'da içmenizi öneriyoruz. Midilli tarafından en bilindik ve en meşhur olan Cafe. Eski Osmanlığı Konağını Cafeye çevirmişler. Atmosferi büyüleyici. Gidince neden meşhur olduğunu daha iyi anlıyorsunuz.



Kefalotiri Peyniri
Kelle Peyniri olarakta geçen bir peynir çeşidi. Eskitmeyi seçiyorlar genelde. Eskisini de tazesini de kızartarak servis ediyorlar. Marketlerinde ve restaurantlarda çok rahat bulabilirsiniz.

Uzo
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Uzo üretimi Midillide yapılıyor. Ve adım başı bir üretim dükkanı görmek, tatmak mümkün. Kaliteli bir rakı içiciyseniz tavsiyemiz Barbayanni' den yana. Ama değişik tatlar da denemek için alternatifleriniz oldukça fazla. Ve inanılmaz ucuz. 70'lik Uzo 12-14 Euro arası
Uzoları Asla Buzdolabına Koymuyormuşuz, Kristelleşiyormuş ****



Nerede Uyuruz? Nasıl gezeriz? Nasıl Ederiz?

Biz gemi ile seyahet ettiğimiz için sadece Başkenti gezebildik fakat adanın tamamını dolaşıp gezmek için 3-5 güne ihtiyacınız olacaktır. İsterseniz araç kiralayabilir, (20-35 Euro ile limanın hemen arka tarafında bulabilirsiniz) isterseniz tur şirketleri ile konuşup size uygun olanı ile gezebilir ya da bizim gibi önceden dersinize çalışıp kendiniz en ucuz yolla gezebilirsiniz. (İnanın sadece Midilli için tur satın almanıza gerek yok)

Adada yeterince otel ve pansiyon mevcut. 20 – 50 Euro gibi fiyatlarla konaklayabilirsiniz. Önemli olan nereleri ve hangi bölgeleri gezeceğinizdir. O alana makul bir yerde konaklama yapmak size avantaj sağlayacaktır.
Biz Burayı Merak Ettik Eeee Nasıl Gideceğiz?
Bizim gibi önceden planlanmış içinde Midillinin'de yer aldığı bir Celestyal Olympia Gemisi ile tur programında gidebilirsiniz.

Ayvalık'tan sabahtan akşama kadar (yüksek sezonda) Midilliye kalkan feribotlar mevcut. Yaklaşık 1,5 saat sürerken yeni gelen katamaranlarla 45 dk. Kadar sürdüğü söyleniyor. İnternetten tur şirketleri biletlerini online alırsanız 5 Euro indirimden de yararlanabiliyorsunuz.
Tek kişi gidiş-dönüş 30 Euro, Çocuk 15 Euro, Bebek ücretsiz.
Bu arada tur şirketlerinin çoğu vize olayını sizin için çözüyor. Bilginiz olsun.

Şahsi araç ile gitmek isteyenlere tavsiyem kiralayın =) Bir sürü ıvır zıvır çıkartmışlar. Uğraşmaya gerek yok. Ama illa ki uğraşıcam derseniz 1 hafta öncesinden aldığınız feribot biletiniz ile, Uluslar arası ehliyetinizle yeşil sigortanızı beyan ettirmeniz gerekiyor. Vaz geçip kiralamaya karar verdiniz demi itiraf edin =) Haa bu arada aracınız içinde extra belirtilen tarifelerden ücret ödemek zorundasınız =)

Hava Yolu ile ulaşım yapmak isteyenler aktarmalı bir uçuş gerçekleştirmek zorunda. İstanbul'dan Atina'ya oradan ise Midilli seferleri düzenlenen bir vasıtaya binmeniz gerekmektedir.

Pasaport ve Vize Uygulaması?

Şimdi artık Vizeye ulaşım daha kolay. Schengen vizesi olmayıp, Kolaylaştırılmış kapı vizesi ile geçiş yapmanız mümkün. Aşağıda ki evrakları hazırlar ve ulaştırırsanız hooop Midillidesiniz. Ama unutmayın acentalar bunları sizin için üstlenmiş durumda. Sadece evrakları 3-5 gün öncesinden ulaştırmak gerekli.

Pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının fotokopisi(pasaport, geçerlilik süresi 3 aydan az, on yıldan eski olmamalı)
1 adet renkli fotoğraf (biometrik fotoğraf zorunluluğu yoktur.)
Nüfus cüzdanı arkalı önlü fotokopisi
Gidiş / Dönüş feribot bileti(dönüş seferi belli olmalı, tarih açık bilet olamaz)
Otel rezervasyon konfirmesi(adada kalınacak gün kadar)
Meslek, telefon ve ikametgah bilgisi(gönderilen evrakların içerisine not düşülmesi yeterlidir)

Vize toplam maliyeti 55 euro'dur.
0-12 yaş çocuklar içinde aynı evraklar geçerli olup, vize ücreti toplam 20 eurodur.
NOT:
Pasaportunda K.K.T.C. giriş damgası bulunanlar ve doğumlu olanlar Yunanistan'a giriş yapamazlar.
Vize sürenizi geçirirseniz 600 Euro cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Yok ben acenteya yaptırmayıp kendi işimi kendim göreceğim derseniz, yukarıda ki tüm evraklarla liman gümrük bölümüne bizzat başvurmalısınız. Sıranın kaç saatte size geleceğini, kaç saatte onaylanacağını geriye size ne kadar geri dönüş için zaman kalacağını kestirmek hayli zor olacağından oldukça büyük bir risk. Kesinlikle gerek yok deriz.

Bir diğer seçenekten 1 hafta öncesinden konsolosluklara evraklarınız ile başvurmak. Böylelikle gitme tarihinizden önce vizenin çıkıp çıkmadığı öğrenebilir ve boşa geçmiş emek harcamayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder